Deze rubriek Prakkie is beroemd om haar eenvoudige recepten. En met het lekkere maaltje van vandaag wijken we daar niet van af. Trots middelpunt is natuurlijk de karbonade. Koop biologische, lekker dikke ribkarbonades van een goede slager.
De tekst gaat onder de foto verder.
Dit heb je nodig voor 2 personen
2 dikke ribkarbonades van de biologische slager
flinke eetlepel gedroogde tijm
vloeibare margarine
2-3 grote (kruimige) aardappels
1 rode puntpaprika
1 slajot
ongeveer een halve komkommer
2 zoetzure augurken
1 eetlepel olijfolie
gedroogde peterselie
eventueel plakjes tomaat voor garnering2 eetlepels Zaanse mayonaise (tube)
3 eetlepels sladressing
2 eetlepels (dikke) yoghurt (bijv. Skyr of Griekse yoghurt)
1 eetlepel mosterd
Daar gaan we
* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook (of stoom) ze met wat zout gaar in zo'n 20 minuten.
* Zet ondertussen de grillpan op laag vuur zodat hij straks voldoende heet is.
* Roer in een grote kom de mayonaise, dressing, yoghurt en mosterd door elkaar.
* Snij de puntpaprika in de lengte in vieren, verwijder zaadlijst en pitjes en snij het vruchtvlees in reepjes.
* Pel de sjalot en snij in reepjes.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en paprika. Breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.
* Schil ondertussen de komkommer, snij in de lengte doormidden en schraap met behulp van een theelepeltje de zaadlijsten eruit. Snij de komkommerboogjes in plakjes.
* Snij de augurken in plakjes.
* Doe de gesneden komkommer, augurk, gefruite ui en paprika bij de saus en roer door elkaar.
* Giet de aardappels af, snij in blokjes en doe ze bij de rest in de kom. Schep voorzichtig door elkaar en laat wat afkoelen.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Kwast één kant van de karbonade in met vloeibare boter en bestrooi royaal met zout en (witte) peper uit de molen.
* Leg de karbonade met de beboterde kant in de loeihete grillpan. Gril voor een minuutje of 4 en draai ze dan een kwartslag zodat je een ruitjesmotief krijgt.
De tekst gaat onder de foto verder.
Grill nog 4 minuten en smeer ondertussen de bovenkant in met vloeibare boter en bestrooi met zout en peper. Keer het vlees nu helemaal om en laat weer 4 minuten grillen, kwartslag draaien en 4 minuten grillen. Strooi tijdens die laatste 4 minuten grillen de gedroogde tijm over de bovenkant zodat die nog wat mee warmt en smaak ontwikkelt.
De tekst gaat onder de foto verder.
* Schep de salade in een schaal, bestrooi met zwarte peper uit de molen en peterselie. Knijp nog wat dotjes mayonaise erover en garneer eventueel met plakjes tomaat. Serveer de gegrilde karbonade met de lauwwarme salade.
Salade over? Bewaar in een koelkastdoosje voor de andere dag. Lekker met een stukje stokbrood en/of een gebakken eitje.